W projekcie uwzględnione będą wszystkie wymogi sanitarne, bez spełnienia których sklep nie będzie mógł być otwarty. Profesjonalny projekt sklepu spożywczego będzie zawierał takie informacje jak sposób rozmieszczenia regałów, lad chłodniczych, czy lodówek. A dodatkowo w projekcie będą także informacje na temat tego, w jaki sposób wyposażyć zaplecze sklepu lub magazyn, w którym będą znajdować się towary przed rozmieszczeniem ich na półkach. Dzięki fachowemu projektowi można urządzić sklep nie tylko zgodnie z prawem, ale też w pomysłowy sposób. O ile w sklepie znajduje się wiele towaru, trzeba zadbać, by był bardzo dobrze wyeksponowany na półkach i dostępny dla klientów. To w szczególności skomplikowane w sklepach spożywczych, gdzie asortyment jest dość kompleksowy. Projekt sklepu odzieżowego znacznie łatwiej jest utworzyć a potem zrealizować. Po pierwsze dlatego, że nie musi spełniać aż tylu założeń formalnych. Po drugie zaś dlatego, że znajduje się w nim znacznie mniej rzeczy, więc łatwiej rozplanować układ półek, wieszaków i manekinów. W projekcie sklepu trzeba uwzględnić kilka czynników. Najważniejszym z nich jest powierzchnia do zagospodarowania, niemniej jednak nie mniej ważny jest układ pomieszczenia, rozkład drzwi i schodów.
Więcej informacji: projekt sklepu spożywczego łódź.