Wystarczy podlać je wodą, zazwyczaj dzień w dzień, czasem rzadziej, i ustawić w miejscu, w którym będą miały dostęp do światła. Należy jedynie pamiętać, by nie przelewać doniczek. Są niewielkie i zbyt duża ilość wody może sprawić, że korzenie ziół będą gniły. Ekologiczne zioła można zakupić w sklepach ogrodniczych. Do każdej doniczki dołączona jest ulotka z informacją o tym, jakie stanowisko jest najlepsze dla danej rośliny. Zazwyczaj zioła doceniają kompletne słońce, niemniej jednak trzeba pamiętać, żeby chronić je przed sparzeniem przez pełne słońce. Pietruszka w doniczce nie jest zbyt wymagająca. Dosłownie bez podlewania może przetrwać kilka dni. Dosłownie jeśli jej łodyżki zaczną usychać, łatwo je odratować. Pietruszka sprawdza się w kuchni nie tylko jako dodatek do potraw. Dietetycy zauważają, że ma działanie odchudzające, zatem polecają ją pacjentom, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów. Najczęściej proponują w swoich jadłospisach dodawanie świeżej pietruszki do twarogu, pesto lub smoothie. Świeżo mielona albo drobno pokrojona pietruszka ma nieco cierpki smak, niemniej jednak nigdy nie jest dominującym czynnikiem, zatem nie zepsuje dania. O ile ktoś zdecyduje się kupić tymianek w doniczce, musi pamiętać o tym, aby nie przelewać rośliny i chronić ją od wiatru. Co roku trzeba go przycinać, najlepiej wczesną wiosną, wtedy zaczyna intensywnie rosnąć.
Polecana strona: tymianek w doniczce.