Nietrwałe produkty spożywcze muszą być przechowywane w kontrolowanych ustaleniach, też w niskiej temperaturze. Niska temperatura ogranicza rozwój chorobotwórczych patogenów, w tym bakterii i grzybów, które są odpowiedzialne za psucie się żywności. Komory mroźnicze przechowują żywność w temperaturze poniżej zera stopni Celsjusza.
Mrożenie zwykle polega na przetrzymywaniu towarów w temperaturze od -10 do -20 stopni Celsjusza. Każdy produkt wymaga przechowywania w nieco innej temperaturze i nie można ustalić jednej temperatury dla wszystkich produktów. W przypadku bardzo delikatnych produktów używa się specjalny rodzaj mnożenia. Zamrażanie szokowe polega na szybkim wprowadzeniu produktu z stan ujemnej temperatury. Taka temperatura konserwuje produkt bez potrzeby jego pasteryzowania, tyndalizacji czy stosowania jakichkolwiek innych procesów mających na celu utrwalenie żywności. W ten sposób można przechowywać poprawnie większość produktów, oczywiście jedynie tych, które po rozmrożeniu nie tracą swoich właściwości. W czasie procesu mrożenia najważniejsze jest zarządzanie temperatury. Przez cały okres mrożenia temperatura produktu musi być jednakowa. Wszelkie wahania mogłyby doprowadzić do zepsucia się żywności, więc proces przechowywania musi być stale kontrolowany za pomocą specjalistycznych urządzeń monitorujących i pomiarowych. Mrożoną żywność, w współzależności od rodzaju, można przechowywać od kilku miesięcy do dosłownie roku. Im delikatniejszy jest produkt, tym krócej powinien być przechowywany.
Zobacz więcej: wynajem chłodni.